Сайт для мам

Роль основних компонентiв: білків, жирів і вуглеводів у харчуванні

Білки, жири, вуглеводи – основні компоненти харчування, які повинні складати основу будь-якого раціону. Яку цінність представляють ці речовини для нашого організму? В якій кількості вони повинні надходити з їжею? Чим загрожує брак або надлишок будь-якого з основних нутрієнтів?

При побудові будь-якої дієти, незалежно від її мети – зниження, набір або підтримання ваги, лікувальна дієта або здорове харчування – важливим є не тільки розрахунок калорійності, а й співвідношення основних нутрієнтів: білків, жирів і вуглеводів. Кожен з цих видів поживних речовин важливий для нашого організму, але вони повинні надходити з їжею в певному співвідношенні. Тільки при дотриманні цих умов можна домогтися збалансованого раціону і ефективності дієти.

Білки є головним будівельним матеріалом для клітин і тканин, беруть участь в обмінних процесах, входять до складу ферментів, гормонів, клітин-антитіл.

Цінність білка визначається його складом. Білки складаються з амінокислот, які діляться на незамінні – надходять тільки з їжею, і замінні – можуть синтезуватися нашим організмом.

Максимальна кількість незамінних амінокислот міститься в м'ясі, молоці, яйцях і рибі. Менш цінними в плані амінокислотного складу вважаються рослинні білки. Однак у них є інші переваги. Рослини містять антиоксиданти, які відсутні в їжі тваринного походження, а також клітковину.

Основні джерела рослинних білків: тофу, бобові, гриби, горіхи, насіння, гречка.

Дізнайтесь більше за посиланням - https://dietcenter.com.ua/uk/tsikavi-statti/rol-bilkiv-zhiriv-i-vuglevodiv-v-zdorovomu-harchuvanni.html

Брак білка в раціоні призводить до порушення всіх життєво важливих функцій. Порушується робота залоз внутрішньої секреції, гормональний фон, знижується опір організму вірусам та інфекціям, відбувається втрата м'язової маси, знижується тонус шкіри.

Надлишок білка також негативно позначається на роботі організму. Порушується обмін речовин, підвищується концентрація сечовини в крові, що може призводити до розвитку подагри, збільшується навантаження на печінку та нирки.

Усередненою нормою для дорослої людини, робота якої не пов'язана з серйозним фізичним навантаженням, вважається 1 г білка на 1 кг маси тіла на добу. При захворюваннях нирок, що супроводжуються порушенням їх функції, норма споживання білка знижується. У професійних спортсменів норма білка вище, в залежності від виду спорту і навантажень.

Вуглеводи. Дуже часто при зниженні ваги вуглеводи потрапляють під заборону – їх кількість обмежується, аж до повної відмови. І це серйозна помилка.

Вуглеводи невипадково є одним з трьох необхідних компонентів харчування: вони дають енергію, живлять мозок і впливають на відчуття насичення.

При хронічній нестачі вуглеводів можуть виникати слабкість, швидка стомлюваність, часті головні болі, уповільнення розумової активності.

Ці органічні сполуки мають різну будову. Залежно від кількості структурних одиниць вуглеводи діляться на прості і складні.

Прості або швидкі вуглеводи легко засвоюються організмом і швидко підвищують рівень цукру в крові, що при надмірному їх вживанні може призводити до порушення метаболізму і набору ваги.

Складні вуглеводи включають до сотні елементів. Вони вважаються корисними, оскільки при перетравленні вивільняють енергію поступово, забезпечуючи тривале почуття насичення.

Рекомендується віддавати перевагу складним вуглеводам – ​​овочам, цільнозерновим крупам, бобовим. Прості вуглеводи містять: цукор, борошняні вироби, солодощі, каші швидкого приготування, солодкі напої, шліфований рис тощо.

Жири виконують в організмі захисну, енергетичну функції, захищають від переохолодження, допомагають зберегти еластичність і молодість шкіри, є важливим компонентом для роботи гормональної системи, клітин мозку і нервової системи. Жирова тканина – це своєрідний енергетичний резерв, звідки організм черпає енергію при недостатньому надходженні.

До наше раціону мають входити жири тваринного і рослинного походження. Найбільш цінними є ненасичені жири (містяться в оливковій олії, горіхах, авокадо і рибі), сприяють захисту серця, оскільки беруть участь в регуляції рівня «поганого» і «хорошого» холестерину. Найцінніший компонент ненасичених жирів – ненасичені жирні кислоти омега-3 і омега-6. Найбільше їх в рибі і оливковій олії. Вони допомагають захищати від утворення тромбів і бляшок холестеринів, покращувати роботу мозку, сприяють зміцненню пам'яті і імунітету.

Шкідливий як надлишок, так і недолік жирів. Тому відмова від жирів з метою схуднення може дати абсолютно протилежний ефект. А ось транс-жири, які виходять в процесі гідрогенізації рослинних олій (кондитерські жири, маргарини, спреди), дійсно рекомендовано виключити з раціону. Трансжири збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, ожиріння.

Як грамотно скласти меню з урахуванням потреби в основних поживних речовинах?

Колись прийнята як ідеальна формула білків-жирів-вуглеводів (БЖУ) 1: 1: 4 - сьогодні лише дуже приблизний орієнтир. Фахівці прийшли до розуміння, що універсального, однаково підходящого для всіх співвідношення білків, вуглеводів і жирів просто не існує. Причому відмінності можуть бути досить серйозні.

Будь-які цифри і рекомендації з правильного харчування – це лише дуже усереднені дані. На практиці добова потреба в білках, жирах і вуглеводах варіюється в залежності від рівня активності людини, її цілі, типу статури, наявності захворювань, що впливають на обмін речовин, клімату, регіону проживання, сезонності і т. д. Навіть для однієї і тієї ж людини в залежності від віку, фізичного і розумового навантаження, стану здоров'я та ін. формула БЖУ повинна постійно коригуватися.

Якщо ваше завдання – знайти свою ідеальну формулу БЖУ, підібрати оптимальний для вашого організму збалансований нутрієнтний склад меню, калорійність і вибудувати свою систему харчування – це завдання на професійному рівні вирішують фахівці медичних дієтологічних центрів здоров'я та смачної дієти DietCenter клініки лікаря Бровко.

Безумовно, можна намагатися самостійно будувати систему харчування, шукати оптимальні співвідношення і склад меню. Але практично всі життєві процеси в нашому тілі знаходяться в залежності від того, що ми вживаємо в їжу. Тому якщо вам потрібно ефективне рішення для досягнення ваших цілей зниження ваги, корекції фігури, лікування захворювань – найбільш простий і безпечний шлях – довірити це фахівцям - лікарям-дієтологам.

Фахівці профільної дієтологічної клініки DietCenter допоможуть вам через корекцію харчування нормалізувати вагу, взяти під контроль захворювання, навчать самостійно будувати смачний і збалансований раціон, що дозволить повноцінно використовувати ресурси вашого організму, підтримувати ідеальну вагу і самопочуття.

Последние Статьи

Notice: Undefined variable: reviews_array in /home/forkids/for-kids.com.ua/www/catalog/view/theme/barbaratheme/template/blog/article.tpl on line 143

Оставить комментарий